Tips

Velkommen til "tips & gode ide'er"

Klik "end" for at komme til bunden af siden

Husk at siden, inden længe, får nyt navn/webadresse ! Adressen skifter til www.pc-hjælp.dk

Nu er den længe ventede

"IT ordbog" kommet. Klik i Refurb logoet her.

Nu kan man, takket være REFURB, endelig "få oversat" og forklaret alle de forskellige fagudtryk som bruges i "computersprog", og som "som regel" er forkortelser på engelsk. Gå på opdagelse i denne geniale ordbog som er opstillet i alfabetisk orden, så hver gang man støder på et udtryk man gerne vil ha' forklaret nærmere er det nok at vælge det første bogstav i ordet.

Vidste du at man kan få mange fordele ud af at bruge denne App ?

Man får flere nyttige ting ud af denne, og har man Windows 10, eller nyere er den faktisk allerede forudinstalleret. Den skal blot hentes frem i listen med Apps, eller findes i Windows tilbehør. Er man lidt smart lægger man den ud på sin proceslinje, for man kommer virkelig til at bruge den meget. Den ene ting den kan er at sende og modtage SMSer. Det vil sige at når man er ved sin PC er det ikke længere nødvendigt at bruge telefonen til dette, men man kan skrive direkte på sit tastatur. En stor lettelse for mange der er grummetrætte af at skulle sidde at "dappe sig i gennem" et tekst på telefonen. Samtidig får man også en rigtig god sidegevinst med, nemlig at det ikke længere er nødvendigt at bruge en ledning når man vil overføre billeder taget med telefonen. De kan umiddelbart hentes ned på computeren da de alle optræder under fanen "billeder" i Appen. Dette kræver faktisk kun to ting, og det er at Appen er installeret/tilgængelig, og at din telefon er parret med din computer. Hvordan det gøres kan du se ved at klikke i Appens ikon her ved siden af.

Rigtig god fornøjelse !

HØJAKTUELT ! Lige for tiden forsøger vi alle at spare, mest muligt, energi. Mange går og skriver tallet ned fra deres elmåler for at se hvor meget de kan spare ved at gøre dit og dat. En yderst besværlig måde at gøre dette på, især når der findes en superløsning hvor man kan se hvor meget den enkelte forbruger belaster budgettet. Der findes nemlig en genial løsning på dette, nemlig en WiFi styret stikkontakt med indbygget elmåler. Kontakten er faktisk svarende til den som er beskrevet længere nede på siden. Der er ikke de store krav for at få det til at fungere. Det er en betingelse at man har en smartphone. Det er ligegyldigt om det er en Iphone, eller en Android. Det skal man selvfølgelig være opmærksom på ved opsætningen, og ved hentning af den nødvendige APP.

Jeg indsætter noget mere materiale omkring produktet herunder.

Hvis du vil overvåge dit strømforbrug nøje, er dette gjort utrolig nemt via en af

Nedis’ SmartLife stikkontakter.

Du tilslutter blot din enhed til stikkontakten, og kan dernæst aflæse data via Nedis SmartLife-appen.

I dette indlæg guider vi dig hurtigt igennem hvordan du helt konkret bruger denne stikkontakt, så du ikke selv skal bøvle for meget med opsætningen. En enhed koster kun 139,- Kr. plus porto.

Se hele indlægget, mere beskrivelse og vejledning ved at klikke i avXpertens logo oppe til højre.

Hvis du vil se meget mere om de smarte NEDIS produkter, og hvis du vil hente den nødvendige APP kan du klikke HER.

Hvis din telefon ikke er synkroniseret med din PC må du søge efter APPen med telefonen.

Har du G-Mail ?

Ja, så har du også en genial kalender. Den kigger man jo ikke nomalt i, men-men. Den kan sættes op til at sende dig en påmindelse (mail) på de aftaler du skriver ind i kalenderen. Der er faktisk også nogle

mobil-aaps hvor du kan gemme aftaler fra direkte til denne kalender, f.eks. den der hedder "Min Læge". Jeg bruger selv kalenderen meget, og kædet sammen med din mail, ja, så er det selvforskyldt at glemme en aftale ! Jeg gør så selv det at jeg går ind i kalenderen og skriver et hint' dagen før. Så er man da helt sikker på ikke at glemme noget. Man kan selv bestemme hvornår på døgnet påmindelsen skal komme. For mit eget vedkommende skriver jeg dem altid ind om morgenen, og så noterer jeg selvfølgelig klokkeslettet ind i også. Det er ikke så svært at sætte op men jeg vil alligevel råde til at man får lidt hjælp. Det kan nemt gøres telefonisk hvis man har Team Viewer (fjernbetjeningsprogrammet).

Er billedet for stort, eller for lille til din skærm ?

Det er der heldigvis råd for, uden at du skal ud at købe en ny skærm :) Der findes jo et utal af skærmstørrelser, og lige så mange som laver hjemmesider. Det er nærmest altid på en hjemmeside at problemet kan være. Der er ikke noget mere irriterende end at hele billedet ikke kan være på skærmen så man ikke lige kan se det man ønsker. Det er ganske nemt, når først man ved det. For at gøre et for stort billede mindre: Tryk, og hold Ctrl tasten nede, mens du trykker på minustasten = (bindestreg) så mange gange det nu er nødvendigt, og du får nøjagtigt den ønskede størrelse. Den anden vej er det lige så simpelt: Gør nøjagtigt det samme som før, men i stedet for minustasten bruges plustasten. Det bedste er at det huskes, i hvert fald, så længe du er på den side hvor problemet var.

Ctrl tasten er, som regel, den nederste tast i venstre side af tastaturet.

Bruger du Windows 10 ?

Ja, så har du en unik mulighed for "at lege med billeder", eller andre skærmklip. Mange billeder på hjemmesider, eller andre steder, er i dag kopisikrede. Jeg støder selv ofte på at skulle bruge diverse billeder, eller andre ting som findes på nettet. Her har du denne unikke mulighed for "at klippe" lige præcis det ud du har brug for. Det kan, i øvrigt, også bruges til andet end fra hjemmesider. Helt nede i bunden til højre på processlinjen på din skærm findes et såkaldt meddelelsesfelt. Det er bare et firkantet symbol. Hvis du klikker i det felt kommer der en lille menu frem. i den står flere forskellige ting. Den der, i dette tilfælde, skal bruges hedder "skærmklip". Klikker man i den bliver skærmbilledet lidt mat, og dette betyder at der er klar til at blive taget et klip. Sæt musepilen i det øverste højre hjørne af det du ønsker at klippe ud. Hold så den venstre musetast nede og træk mod venstre og nedad til det du ønsker er med i firkanten som du lige har lavet. Slip så tasten, og du vil se, i meddelelsfeltet, at nu er der et klip klar til at blive sat ind (udklipsholder) Hvis ikke du allerede har et dokument åbent (f.eks. Word) så åbner du et. Når det er gjort højreklikker du et tilfældigt sted i dokumentet , og vælger "sæt ind". Nu vil du så ha' klippet på dokumentet. Desværre "sidder det fast", sådan forstået at du ikke kan flytte rundt med det. Det er der heldigvis også råd for. Når klippet er markeret, det vil sige når du venstreklikker i det, kommer der et lille felt frem i øverste højre hjørne. Klik i det, og vælg så det nederste felt til højre. Klik så et tomt sted i dokumentet, og klippet er ikke længere markeret. Nu er det så muligt at "trække rundt med klippet", og placere det lige hvor du ønsker. Du kan trække det rundt ved at stille musepilen inde i klippet, klikke og holde den venstre musetast nede mens du flytter klippet. Det er også muligt at gøre klippet større eller mindre. Her stiller du musepilen i et hjørne af klippet (lille firkant) og dette kan gøres ved at holde den venstre musetast nede og, enten trække klippet indad, eller udad. Rigtig god fornøjelse. Det kan godt være lidt svært at forstå, men her hjælper jeg også gerne, og dette kan også gøres via Teamviewer (fjernbetjeningen) 

En af mange gavnlige ting. som kan tilsluttes via en USB port, er et netværkskort.

Det er faktisk kun relevant at tilslutte et eksternt WiFi netværkskort i en stationær computer, også kaldet en "desktop". Dette skyldes at der altid er indbygget netværkskort i en bærbar computer, også kaldet "laptop". Med en desktop computer bliver man så tvunget til at tiløbe et netværkskort. Dette kan gøres på flere måder. Enten køber man et kort som kan indbygges i computeren. Dette kræver dog at compteren er forberedt til det, men, ikke mindst, at man vil betale for at få udført arbejdet. Det er de færreste som er i stand til at bygge det ind selv. Fortvivl ikke ! Et WiFi netværkskort kan købes med almindelig USB tilslutning, og sådan en, eller flere, er der heldigvis i alle computere. Der findes et utal af disse USB kort. Det er meget vigtigt ikke at købe det billigste. Når jeg siger det billigste mener jeg 100,- kr. eller mindre. Jeg har selv lige købt et nyt til 269,- kr. og meget mindre skal man, efter mit bedste råd, ikke ofre på sagen. Dette fordi hastigheden på de billigere er meget ringe i forhold til. Man kan slet ikke udnytte hastigheden på det ntværk som man normalt har, mange nu fra fibernet, hvis kortet bliver "flaskehals" for signalet, og det er synd at spare, måske 150,- kr. for at få et ringere signal. I mit tilfælde havde jeg et kort til, rundt regnet, 150,- kr. Også i mit tilfælde, havde jeg, med det gamle kort, en dovnloadhastighed på 75 Mbps. og en uploadhastighed på 130 Mbps. Det vil sige at dovnload er når jeg henter noget fra nettet, hvor upload er når jeg skal lægge noget ud/op på nettet. Efter jeg har skiftet det ud med det nye til 269,- kr. er hastigheden faktisk mere end fordoblet, bare sådan ! Der er dog en lille detalje, når man vil installere kortet, og det er software/driver. Til dette kort medfølger originalt software/driver, og det råder jeg til at man starter med at installere for at få det til at virke bedst muligt. Det kan de fleste godt selv gøre. Hvis ikke står jeg, som sædvanligt, til rådighed. Man kan, ganske gratis, hente hastighedsmålere fra de fleste internetudbydere, og også andre steder fra. Man kan soge efter dem på GOOGLE.

Min hedder "OoKLA", og den fungerer meget fint.

Min nye hastighed kan ses på billedet herunder, og ligeledes kortet.

Der findes også en anden, og mere avanceret hastighedstest, nemlig Nperf. Her kan man gemme sine resultater, og på den måde holde øje med om der er store udsving på hastigheden. Dette kræver dog at man opretter en konto. Det koster ikke noget, og er gjort på få minutter.

Denne kan tilgås ved at KLIKKE HER.

Næste tip er et meget vigtigt USB redskab for dem som f.eks ønsker at tage backup en gang i mellem.

For at se mere er der et link til den forhandler hvor jeg købte mit online Klik i logoet herunder.

For bedst mulige hastighed/signal kan det være en god ide' at købe et lille kort USB forlængerkabel og tilslutte netkortet dertil. Derefter kan det evt. lægges op i en vindueskarm, eller et andet højere punkt

i nærheden af computeren.

En "ekstern harddisk" kan selvfølgelig være gavnlig til flere ting. Kort er det en forøgelse af den dataplads (lagerplads) som din computer har indbygget i forvejen. Disse findes i flere forskellige størrelser, og dermed også priser. Det er ikke ualmindeligt at man, på en ekstern harddisk (herefter HDD) får mere plads end den din computer er født med. Netop derfor er sådan en fætter også velegnet til backup af alle dine data. Det ville, i hvert fald for mig, være en sand katastrofe hvis HDDen i min computer "stod af" som man siger. Hvad så med alle de dokumenter, billeder, o.m.a. man har liggende ? Ja, de er pist væk, og står ikke til at redde/gendanne ! En uhyhyggelig tanke, ikke ? Jeg tager selv backup af alt det det der er vigtigt for mig, og som aldrig ville kunne genskabes efter et nedbrud. Jeg tager komplet bacup af min computer ca. fire gange årligt. Om man vil gøre det er jo helt op til en selv. Jo oftere man gør det, jo mindre er skaden ved et nedbrud. Min metode til backup er nok lidt utraditionel, men, til gengæld ikke mere avanceret end at alle kan finde ud af at gøre det. Hvis bare man har prøvet det en' gang. ja, så bliver det som en leg i fremtiden. Man skal lige gøre sig klart at det godt kan tage noget tid. Billeder er noget af det som fylder mest. Dokumenter, regneark er en helt anden sag, og med disse går det ganske hurtigt. Har man mange billeder kan man jo bare sætte backuppen i gang, og foretage sig noget andet mens den overfører til den eksterne HDD. At min metode er utraditionel vil sige at jeg ikke tager "en komplet systembackup". Der mener jeg er uvæsentilgt, idet styresystemet (Windows) normalt er noget man, enten har købt, eller det har været forudinstalleret på den computer man har, og kan derfor nemt installeres igen. I begge tilfælde er det et lovkrav (købeloven) at man har/får det man kalder "produktnøglen" ved, enten køb af programmet, eller ved køb af en computer hvor det allerede er installeret. Hvis man, af uvisse grunde, ikke har denne nøgle findes der et gratis program (Key Finder) som man nemt kan installere og få nøglen via det. Det er selvfølgelig noget man skal sørge for at gøre før det går galt. En rigtig god ide' at have med sammen med sin backup. Er det bare noteret i et gemt dokument er det helt fint. Jeg hjælper meget gerne med at udføre en backup for dig, i hvert fald den første gang. Jeg er sikker på at du selv kan gøre det i fremtiden. Det er meget normalt at gemme, både den seneste, men også den forrige backup. De ældre kan bare slettes efterhånden man tager nye. Er jeg ude hos en kunde hvor der er mistanke om at der kunne ske et nedbrud tager jeg altid en backup inden der gøres andet, det er meget vigtigt!

Her ved siden af indsætter jeg to links. Et til det firma hvor jeg normalt køber udstyr, og en video omkring eksterne HDDere som siger lidt om teknikken i disse. Jeg indsætter deres logos, og i det øverste linkes til butikken, og i det nederste til deres video (YouTube)

Pris fra 439,- kr.

Dette tip er en historie omkring de mange USB forbindelser som findes i dag. Her kommer avXperten også ind i billedet, da de er leveringsdygtige i det meste

Hvilke USB porte (stik) er der i min computer, og hvorfor har de forskellige farver ? Som man nok kan skelne herover er det sorte stik/kabel (USB 2.0) en langsom forbindelse, ikke sagt at den er dårlig, men det kommer meget an på hvilket formål man skal bruge det til. Er det bare til opladning af en eller anden enhed, eller det til overførsel af store datamængder ? Er det tilfældet er det bedst at anvende den blå port/kabel som hedder 3.0. Det er meget med forskel fra computer til computer hvor mange USB porte den/de er udstyrede med. Dette handler også om computerens alder. USB 3.0 er af nyere dato, og findes derfor slet ikke i ældre computere. Forskellen kan tydeligt ses inde i selve porten (stikhullet). Her kan man se en farvet del, som enten er sort eller blå. Man behøver ikke at bruge en blå til f.eks. en mus, og heller ikke til opladning af en mobiltelefon, for så at mangle den "hurtige port" (3,0) til noget vigtigere.

De mange forbindelsesmuligheder er, som vist, nærmest "en jungle" Har man brug for et forbindelseskabel til en bestemt enhed og ikke lige ved hvilket kabel man skal bruge, ja, så spørg hellere avXpertens dygtige medarbejdere frem for at købe noget forkert.

Har din computer ikke USB porte nok ? Det har avXperten også råd for, endda i rigt mål. Her ses to eksempler hvoraf det ene er en rigtig smart ting. Den passer nemlig i den kabelennemgang som ofte er i, både almindelige skriveborde, men også i specielle computerborde. Klik i billedet herover for at se de mange muligheder.

Kan en USB port bruges til al oplade enheder med batteri ? Ja, det kan den sagtens. Man skal dog være opmærksom på hvor mange volt porten yder. De fleste yder omkring 5 volt. Har du en enhed som bruger mere end det, ja, så bliver den ikke ladet op hvis det kun kommer 5 volt ud af porten. Kort sagt skal porten yde mere end det enheden har brug for. Der må dog ikke være så stor forskel at begge enheder tager skade af den varme som naturligt opstår. Hvis man, som de fleste, er i tvivl kan man, for under 50,- kroner. købe sådan et lille voltmeter og sætte imellem forbrugeren og computeren. Der står normalt, på enheden man tilslutter, hvor meget spænding (volt) den er lavet til. Så er man da på den sikre side.

Der findes så mage WiFi og Bluetoth enheder så det nærmest er uoverskueligt. Jeg vil derfor forsøge at give et overblik over alle disse spændende og sjove muligheder. De første betingelser er at din enhed PC, Laptop (=bærbar PC), Smartphone I Pad, eller Tablet er udstyret med både software og hardware til dette. Som regel er alle nævnte udstyret med begge dele lige med undtagelse af desktops (stationære PCere) Dette er der heldigvis råd for. Man kan købe USB enheder som udgør hardwaren til begge dele. Normalt følger der også en CD med software til disse. I mange tilfælde finder operativsystemes selv disse enheder, men jeg vil alligevel råde til at man anvender den medfølgende CD, for at få enhederne til at virke optimalt. Som de fleste ved handler WiFi om netværk (Internet) og Bluetoth til andre mindre enheder tættere på din computer, telefon mm.

Jeg vil ikke bruge en masse tid på at beskrive alle de muligheder/enheder man kan købe, Derfor har jeg lavet er link til avXpertens hjemmeside hvor de fleste ting er på lager. Klik i deres logo her.

Herunder vises de to muligheder for USB hardware til henholdsvis WiFi og Bluetoth, også fra avXperten. Klik i dem hver for sig for at se mere. Man skal lige holde sig før øje at pris og hastighed/rækkevidde hører sammen som det også kan ses. Det er ikke altid at det billigste virkeligt

er' det billigste !

WiFi USB adapter

Dette tip handler om  (WiFi og Bluetoth) USB enheder.

Bluetoth USB adapter

Dette tip er blot et eksempel på bare en af de mange gavnlige, men også sjove/billige wifi enheder man kan få meget glæde af.

Det hele går ud på at man kan styre (tænde/slukke) en stikkontakt i hjemmet fra en wifi enhed, og dette, uanset hvor på kloden

du opholder dig !

Et stk. koster kun 115,- kr. Man kan så købe en trepak for kun 259,- kr. Tro mig, det er alle pengene værd !

Klik i logoet herover for at se mere. 

Hvem kunne ikke hygge sig med at f.eks. tænde en bestemt lampe, eller andet 220 volt udstyr uden "at lette måsen" fra sofaen. Man skal selvfølgelig bruge sin smartphone, eller tablet for at kunne bruge produktet. Dette unikke produkt giver dig mulighed for netop det. Det er overhovedet ikke vanskeligt at sætte op. Der medfølger en grundig vejledning. Denne er bestemt ikke kompliceret, men er med en meget lille skrift. Jeg selv havde så svært ved at læse teksten at jeg blev nødt til at scanne vejledningen og gøre den større. Dette forhindrede mig dog ikke i at få det til at fungere. Man skal lige være opmærksom på at den kode man bliver bedt om at logge ind med

"skal være ens netværksnøgle" ! Har man ikke lige den ved hånden, ja, så står den, som regel, bag på routeren (wifi)

Dette tip er eksempler på wifi overvågningskameraer til både ude og inde.

Eksempler på diverse wifi kameraer mm. Klik i logoet herover.

Eksempel på et kamera til udendørs brug. Klik i kameraet for at se mere.

Du kan se hvad der sker, i og udenfor, i dit hjem, på mig.

Eksempel på et kamera til indendørs brug. Klik i kameraet for at se mere.

En ting som folk ofte spørger sig selv om, er stråler fra wifi, og andre trådløse enheder,

farlige/skadelige for mennesker & dyr ?

Se hvad forskerene har at sige om det ved at klikke i et af de to logos herunder.

Næste tip vil handle om ?

OBS !

Man skal lige huske at det, rent lovmæssigt, ikke er tilladt at overvåge hverken offentlige områder eller, for den sags skyld, naboernes.

Husk at man kan altid skrive til mig hvis der er noget man ønsker forklaret her på siden.

cs@jbr.dk

Klik "home" for at komme til toppen af siden